HockeyNews
PLUS

Fler SHL-coacher vill stoppa spelarna från OS: "Är nog alla överens om"

(21989) Rönnberg Eriksson Ohlsson Hellkvist
Bildbyrån

Publicerad: 19 januari 2022

FacebookXWhatsApp

Frölundas Roger Rönnberg och Örebros Niklas Eriksson vill inte skicka sina spelare till Peking-OS under pandemin.

De får nu medhåll av SHL-coacherna Robert Ohlsson, Skellefteå, och Björn Hellkvist, Leksand.

– Jag tror ingen av ledarna i SHL är särskilt förtjust över det. Det här ska man nog göra när det inte är pandemi. Det är nog alla överens om, säger Ohlsson till HockeyNews.se.


På fredag presenterar förbundskapten Johan Garpenlöv Tre Kronors OS-trupp 2022. Fler och fler SHL-coacher stiger fram och är emot att skicka sina spelare till OS i Peking.


Skellefteå-tränaren Robert Ohlsson ställer sig därmed bakom sin tidigare Frölunda-kollega Roger Rönnberg och menar att det är fel att skicka SHL-spelare till OS i Peking under den pågående pandemin.


– Jag vet inte om man ska skicka killarna över hela världen och just nu spela ett OS. Är det verkligen att man måste få till ett OS här och nu eller hade man kunnat lägga det lite längre fram när man har ordning på allting, säger Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


Det skulle kanske passa bättre om ett år?


– Ja. Det är väl det jag tycker. Samtidigt fattar jag att om man som spelare blir uttagen då är det inget snack, då åker man alla dar i veckan. Det är svårt att få något stoltare och större uppdrag än så, men de som har kostym, och förstår världen lite bättre, kan väl tänka sig att det här kan man placera vid ett annat tillfälle, säger Ohlsson.


LÄS MERNHL-hemvändarna finns inte med på Tre Kronors OS-lista: "Jobbar på det"


Han tillägger:


– Jag tror ingen av ledarna i SHL är särskilt förtjust över det. Det här ska man nog göra när det inte är pandemi. Det är nog alla överens om.


Skellefteå kan bli av med flera spelare till OS-turneringen. Målvakten Strauss Mann är redan uttagen av USA.


Skellefteå-målvakten Strauss Mann ingår i USA:s OS-trupp till Peking. Foto: Bildbyrån.


Den tyska duon Tom Kühnhackl och Stefan Loibl är också högaktuell för OS.


– Strauss är ju officiellt uttagen. Tyskarna är med i bruttotruppen som väl är 30 man just nu. Sedan får vi se hur det blir med den svenska truppen som presenteras den 21 (januari). Den kanadensiska är inte gjord ännu. Det kan bli ett gäng, helt klart, haha.


LÄS MERSmittoläget pressar Tre Kronors OS-lag: "Behöver ha helt gäng med reserver"


Jonathan Pudas borde ligga nära till hands för Tre Kronor?


– Ja, det tror jag! Han har gjort en jättefin säsong, så det tror jag absolut. Han lär vara med i förhandssnacket. Sedan får vi se om Gustaf (Lindvall) är med också. Han har gjort det bra också. Det är väl främst de som har varit med i Tre Kronor som det handlar om, men det kanske är någon annan också.


Leksands huvudcoach Björn Hellkvist vill inte säga om han har hört något från det finska landslaget gällande Leksands finska duo, målvakten Kasimir Kaskisuo, och centern Mikael Ruohomaa.


– Inga kommentarer, säger Hellkvist.


Har du fått en hint?


– Kan inte kommentera det.


Kan man tolka det som att någon är uttagen?


– Nej, men det skulle kunna vara aktuellt, så kan man tolka det, om jag ändå kommenterar det, säger Hellkvist.


Leksands Mikael Ruohomaa skulle kunna vara OS-aktuell... Foto: Bildbyrån.


Och även om han inte säger det rent ut så är han inte speciellt förtjust i att det ska spelas SHL-matcher under OS-uppehållet.


– Det är väl ingen som bryr sig om vad jag tycker ändå. Det är säkert många som hade hållit med mig om jag sagt vad jag tycker, men eftersom ingen bryr sig av de som bestämmer så skiter jag i att säga någonting, säger Hellkvist.


Han refererar sedan till det avtal som finns mellan SHL och Svenska ishockeyförbundet och som säger att SHL-klubbarna ska släppa spelare till Tre Kronor för exempelvis en OS-turnering. Det finns också internationella avtal att förhålla sig till.


– Avtalet ska följas, så är det. Sedan om det är en exceptionell situation (pandemi) följer vi det avtalet oavsett, säger Hellkvist syrligt.


SHL och Svenska ishockeyförbundet kan komma att flytta matcher så att de spelas under OS-uppehållet om det är möjligt beroende på om SHL-lagen som ska mötas har uttagna spelare till OS-landslag.


LÄS MERÖrebro-tränaren backar Rönnberg: ”OS känns väldigt osäkert”


– Det blir jäkligt tricksigt, en utmaning. SHL har gått ut och sagt att de ska vänta med att justera tills alla OS-uttagningarna är klara. Det kan bli märkligt om det är några lag som har många gubbar borta, säger Skellefteås huvudtränare Robert Ohlsson.


Den ena av Skellefteås målvakter, Strauss Mann, ska spela för USA. Och den andre, Gustaf Lindvall, som har spelat för Tre Kronor under hösten, är också OS-aktuell även om det ser ut att bli tre KHL-målvakter i den svenska OS-truppen.


– Jag vet inte vad jag ska säga. Det skulle bli konstigt för oss om vi står utan målvakter, hehe, säger Robert Ohlsson.


Det är något som kan inträffa för Brynäs om Lettlands Krister Gudlevskis och Finlands Veini Vehviläinen ska till OS.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!